Posts tagged Förbund

Förbundet Kommunist & Bokförlaget Barrikaden: Marx för Nybörjare

Så var äntligen den veckolånga väntan över. Scanningen är färdig och klippningen gick i all hast, filen är uppladdad och Marx är nu digital for your enjoyment.

Det handlar alltså om nästa del i mitt digitaliseringsprojekt runt bokförlaget Barrikaden och Förbundet Kommunist som påbörjades för cirka en vecka sedan. Denna gång är det självaste Karl Marx som gör inträde på den digitala arenan i samma snygga 1970-tals serieform som vi kunnat bekanta oss med Lenins teorier genom.

Vi är många som med all rätta tycker att Marx teorier är snåriga och svårlästa i hans egna publikationer, kanske framförallt Kapitalets fyra band. Författar- & serietecknar pseudonymen “Ruis” gör genom detta seriealbum (originaltitel: Marx for Beginners) Marx idéer lite mer lättförstådda för oss utan ett knippe högskolepoäng och träning i akademiskt språk. Det finns inte mycket att tillägga, digitalisering var egentligen det främsta ändamålet med just denna bok och diskutera Marx, ja det gör ju de flesta socialister, anarkister och andra politiskt intresserade redan - att jag tillgängliggör boken handlar i främsta syfte om kunskapsutjämning för att alla faktiskt skall kunna delta i de teoretiska diskussionerna på hyfsat samma villkor.

Innan ni får läsa ska jag ursäkta mig för de dåliga marginalerna på de första uppslagen. Några bokstäver försvinner tyvärr och förhoppningsvis kan jag scanna om och rätta i en ny fil men det får vänta tills jag hunnit klart med de andra delarna, det är ju mest en estetisk petitess i första hand.

Filen ligger återigen på Issuu men går genom läsningssystemet där att ladda hem i PDF-version. Enjoy!

Open publication - Free publishing - More socialism

Förbundet Kommunism 0.1: Teaser i väntan på Marx

Imorgon, måndag den 2 augusti, kommer jag tillsammans med min vän Alice sätta oss ner för att digitalisera 2-3 av huvudobjekten till mitt organiserings- samt digitaliseringsprojekt runt Förbundet Kommunist. Väntan på "Marx för Nybörjare"-seriealbumet är alltså snart över för alla er som otåligt väntat. Troligtvis kommer det laddas upp här imorgon under sen kväll eller i värsta fall först på tisdagen. Dessutom kommer det, i mina ögon, intressantaste objektet bland de som skall digitaliseras - häftet: "Därför arbetar jag med förbundet Kommunist" - som ger en ganska bred bild av hur förbundet arbetade, såg på diverse frågor och så vidare mot slutet av 1970-talet. Personligen anser jag att häftet i sig är det intressantaste objektet just för oss som söker organisering idag eftersom vi genom historien kan kritiskt granska men framförallt ta lärdom av hur andra arbetat, vad de lyckats och vad de även misslyckats med.

I väntan på Marx ska jag dock med glädje publicera ett antal teasers rörande just Förbundet Kommunist. Apropå detta digitaliseringsprojekt blev jag kontaktad av en medlem i Malmögruppen Motarbetaren som berättade att de sedan tidigare digitaliserat material runt fabrikstidningen Röda Packet. Detta passar ju utmärkt tänkte jag med ett leende på läpparna. Röda Packet var en fabrikstidning utgiven av fabriksarbetare mellan ungefär 1972-1975 med relativt stark anknytning till Förbundet Kommunists Lundaavdelning. Det skall dock påpekas att även personer från andra partier och organisationer samt politiskt “oorganiserade” deltog i arbetet med tidningen även om den i historiebeskrivningen ofta tillskrivs just FK.

Röda Packet och tidningen Kommunist uppgick tillsammans senare till FK:s “Arbetarkamp” som utkom fram till 1970-talets slut. Denna tidning skall jag förhoppningsvis också kunna digitalisera ett antal nummer av men det ligger lite längre fram i tiden tyvärr.

Av det material som Motarbetaren digitaliserade har jag lagt upp en broschyr om militären och civilt motstånd samt ett antal nummer av Röda Packet på Issuu som går att läsa nedan på samma sätt som Lenin-boken. Jag bifogar även direkta PDF-länkar till Motarbetarens filer för de som vill ha lite extra! Enjoy!

Röda Packet nr 1/1973 - Röda Packet nr 1/1975 - Röda Packet nr 1 - Röda Packet nr 10/1973 - Röda Packet nr 11/1973 - Röda Packet nr 3/1973 - Röda Packet nr 3/1974 - Röda Packet nr 3/1975 - Röda Packet nr 4/1973 - Röda Packet nr 5/1973 - Röda Packet nr 9/1973 - Broschyr om Civilt Motstånd

Open publication - Free publishing - More organisering

Open publication - Free publishing - More organisering

Open publication - Free publishing - More socialism

Open publication - Free publishing - More socialism